tiistai 4. elokuuta 2015

Auringon ydin (Johanna Sinisalo 2013)

"On vuosi 2013 Suomen Eusistokraattisessa Tasavallassa. Historiallisista virheistä on otettu oppia. Yhteiskuntarauha ja kansanterveys ovat arvoista tärkeimmät. - Terveysviraston valvova silmä ulottuu kaikkialle. Käytännössä kaikki mielihyvää tai riippuvuutta tuottava on kiellettyä: huumausaineet, alkoholi, nikotiini ja kofeiini. Sallittuja poikkeuksiakin on. - Suomen Eusistokraattisessa Tasavallassa on erään tärkeän mielihyvä hyödykkeen jakelu haluttu tehdä vaivattomaksi. Siksi valtiollinen tiede on jalostanut ihmisestä uuden alalajin: alttiin, nöyrän ja itseään tyrkyttävän. Ennen heitä kutsuttiin naisiksi. - Vanna on jotain aivan muuta kuin miltä näyttää. - Jare on koukussa riskinoton adrenaliiniin. - He yhdistävät voimansa saadakseen pääsylipun jonnekkin pois. - He sotkeutuvat äärimmäisen vaarallisena tunnetun nautintoaineen välitykseen. He diilaavat chiliä. - Kun Vanna koettaa epätoivoisesti selvittää, mitä hänen kadonneelle siskolleen tapahtui, Jare törmää outoon uskontokulttiin, jonka käsissä on auringon ydin. Onko tällä epäinhimillisen tulisella chililajikkeella vaikutuksia, jotka on syystäkin kielletty?"

Vanna käyttää aikansa chilin hankkimiseen ja myymiseen, kirjeiden kirjoitteluun ja oman uskottavuutensa ylläpitämiseen.
Lisäksi hänen on aivan pakko saada tietää mitä Mannalle, rakkaalle siskolle, on tapahtunut.  Chiliäkin on pakko saada, sillä Vanna on jäänyt pahaan kapsaisiini koukkuun. Aina ei ole helppoa ja virasto on valppaana...

Tämä on lukudiplomi kirja johon törmäsin äidinkielen opettajani avulla. Pyysin häntä suosittelemaan minulle jotain kirjaa listalta ja hän suositteli tätä. Niinpä hain kirjan kirjastosta ja lukaisin läpi. Täytyy kyllä sanoa että en joutunut pettymään. Kiitos :) Kirjassa tapahtuu koko ajan jotain. Tavallisen tekstin lisäksi kirjassa on "otteita nykysuomen sanakirjasta" (joissa siis selitetään sanoja, joita kirjassa käytetään paljon) sekä ote kuulustelupöytäkirjasta. Kaikista eniten pidän kuitenkin Vannan Mannalle kirjoittamista kirjeistä ja tarinoista joita niihin sisältyy. (Lisäksi on esim. muunnelma maamme laulusta ja Vannan vanhoja koulutöitä) Kaikki chiliin liittyvä kirjassa on myös erittäin mielenkiintoista. Samoin hahmot. Kirja on hyvä :)

Sivuja:337
Arvosana: 9 :)

Lukunäyte s. 36
"Fiksien puute alkaa nakertaa sisuksiani kuin fretti. Kellarin ovi on koko ajan auki, valmiina ahmaisemaan minut kitaansa. Hautausmaalla tapahtuneen välikohtauksen jälkeen kamahanat ovat käytännössä kokonaan kuivuneet. Olemme kuulleet useista pidätyksistä. Jopa tulitaisteluista."

S.282
"Chili, anna minulle tulinen oppisi.
 Ota minut, chili, suo minulle pakotie.
Chili, kirkasta silmäni näkemään.
Syökäämme lisää chiliä!
En tunne tuskaa, kun chili ohjaa minua.
En tunne tuskaa, sillä chili tempaa minut ruumiistani pois.
En tunne tuskaa, sillä chili antaa minulle näön."

Suosittelen kirjaa salaperäisistä tarinoista ja jännityksestä, sekä arvoituksista pitäville, en ehkä kaikkein nuorimmille. (Ja samoin voisin suositella chilin ystäville :-) )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti