maanantai 6. huhtikuuta 2015

Tietokoneen vangit (Monica Hughes 1984)

"Sekasorron aikakauden jälkeen Arkki Ykkösen suojiin rakennetussa maailmassa ihmisen arvon mittana on tieto. Tietoa ei kuitenkaan jaeta kaikille. Se varastoidaan henkilökohtaisiin tietopaketteihin, jotka tekevät omistajastaan kaikkivoivan. Siltä ainakin näyttää. 

Lordien hallitseman jäykän luokkajärjestelmän peitossa kytee kuitenkin kapina. Kun se puhkeaa, ylilordin poika, Tomi, säilyy täpärästi hengissä ja pakenee ulkomaailmaan. Täällä hän tapaa Pihlajan, Parantajakäden ja Ripeän. Tomi yllättyy havaitessaan mitä vapaus todella merkitsee. Mutta miten Tomin käy, kun hän saa selville mikä on Arkki Ykkösen salaisuus ja mitä sen tietokonejärjestelmään kätkeytyy? "

Tomi Bentt on lordina tottunut ylelliseen elämään Arkki ykkösessä, paikassa jossa ihmiset on jaettu lordejen lisäksi  sotilaisiin, työläisiin ja orjiin. Tomin matka lordiksi alkaa ja hänen selkäänsä aletaan kasata painavia tietopaketteja. Osa ystävistä on liian heikkoja kantamaan tietopaketteja ja hiljalleen Tomin parhaat ystävät putoilevat pelistä pois. 
Tomi kuitenkin on tarpeeksi vahva, mutta päivä jolloin on tarkoitus viettää hänen suuria juhliaan orjat nousevat kapinaan ja kaikki on pilalla...
Tomi on hengenvaarassa, mutta selviää Arkista ulos hengissä. Ulkomaailmassa Tomille avautuu täysin uusi maailma ja kokonaiskuva alkaa selvitä hänelle. 
Onko elämä Arkissa sittenkään niin hyvää kuin hän on aina luullut? Ja millaista on muilla kuin lordeilla? Millaista olisi olla orja?

Lukuhaaste kohta 40. Tulevaisuuteen sijoittuva kirja. :)

Lukunäyte s.220
"...Ulkomaailmassa vehreässä  erämaassaaurinko paistoi viistosti suurten puiden lomasta. Kultaiset valonsäteet houkuttelivat puoleensa pilven tanssivia hyttysiä. Auringon kuivaamat heinät tuoksuivat suloisesti. Alempana joen vesi välkehti kimaltavien pikkukivien yllä. 
Rantaniitylle istutettujen vihannesrivistöjen välissä heilutti kuokkaa nuori tyttö, jonka pukuna oli yksinkertainen eläinten taljoista ommeltu mekko. Hänen käsivartensa ja säärensä olivat ruskettuneet hieman tummemmiksi kuin kullanvärinen heinä. Tyttö kohotti päätään ja sipaisi punaiset hiuksensa silmiltään. Hän hymyili... Niin jätti vapaa mies Arkin uneksien yli kukkuloiden niin varjoisten. Pimeydestä valoon pääsi hän luo neidon punatukkaisen, viehkeän."

Kirjassa pidin erityisesti hahmoista. Tomi on mielenkiintoinen hahmo, joka kasvaa kirjan aikana hemmotellusta lordista,  joka tarvitsee tietopakettien apua kaikkeen mahdolliseen, vapaaksi ja ajattelevaiseksi ihmiseksi. Lempihahmoni kirjassa Tomin lisäksi on Pihlaja, joka on elänyt vapaana koko elämänsä ja osaa siksi toimia hyvin luonnossa. 
Myös kirjan juoni siitä että tietokoneista tulee välttämättömiä ja osa jokaista asiaa, on melko todenmukainen, sillä tietokoneethan ovat jo nyt tärkeä tai välttämätön osa useimpien ihmisten arkipäivää. 

 Olen lukenut kirjasta seuraavan osan jo aikaisemmin, koska en tiennyt että siitä on monta osaa. (Valitsin kirjan luettavaksi ehkä juuri siksi että olin lukenut jatkon jo)
 Molemmat kirjat ovat siis melko itsenäisiä. Pidin ehkä hiukan enemmän jatko-osasta, kuin Tietokoneen vangista.
 Molemmat kirjat ovat ihan hyviä (Ei kuitenkaan kohoa lempi scifi kirjojen  listalle kärkeen) ja suosittelen niitä lukijoille, jotka pitävät scifistä ja varsinkin vähän vanhemmista scifi kirjoista.
 Myös sinulle jotka et ole lukenut paljon, mutta haluaisit lukea scifiä nämä kirjat olisivat hyvä vaihtoehto, koska ne ovat molemmat helppolukuisia ja selkeitä... :) Hyviä lukuhetkiä kaikille ;)












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti