maanantai 5. kesäkuuta 2017

Vieraat (Helmi Kekkonen 2016)

"On kaunis loppukesän päivä, taivas on sininen ja kantaa heleänvärisiä kuumailmapalloja, mies on lähtenyt ostamaan ruusuja, nainen pukeutuu valkoiseen mekkoon. Kaikki on valmista vieraiden tulla, viini on kylmää, pöytä on katettu.
Hetket kuluvat, ja tahoillaan illalliselle osallistuvat vieraat valmistautuvat juhliin tietämättä, että juuri tämä päivä ja juuri nämä illalliset sattuvat olemaan sellaiset, joiden jälkeen kaikki on toisin."

Nuori Aleksis kirja numero 2. 😊
Tämänkään kirjan lukemisessa ei kauaa mennyt. Olen hämmentynyt siitä, miten hyviä kirjoja Suomessa on oikeasti viime vuonna kirjoitettu. En ole yleensä lukenut kauhean paljoa kotimaisia kirjoja, mutta näköjään kannattaisi.

Vieraat esittelee ensimmäisessä luvussa joukon ihmisiä, jotka on kutsuttu illalliselle. Seuraavissa luvuissa pureudutaan aina yhteen henkilöön tarkemmin ja kerrotaan hänen elämästään ja taustoistaan.
Ihmissuhteet ovat keskeinen osa kerrontaa ja varsinkin vanhemman ja lapsen suhde nousee monessa kohtaa esiin.
Jokaisella henkilöllä on elämässä omanlaiset ilot ja surut, ja minusta oli mielenkiintoista tutustua alussa niin pinnallisesti kuvattuihin henkilöihin paremmin. Jokainen henkilö on tullut jollain tapaa elämänsä käännekohtaan illalliselle saapuessaan.

Mielestäni kirja on erittäin viihdyttävää lukemista. Se sai ajattelemaan omia ihmissuhteita, elämän rajallisuutta, ja sitä, miten omat valinnat vaikuttavat omassa elämässä. Se sai myös ajattelemaan, miten jokaisen ihmisen tarina on niin erilainen ja miten jokainen valinta vaikuttaa moneen asiaan. Kaikki kirjassa esitellyt henkilöt ovat hyvin erilaisia, mikä tekee lukemisesta mielenkiintoista. Heillä kaikilla on omat salaisuutensa, omat toiveensa ja omat virheensä, omat elämänsä. Ja samalla nämä kaikki niin erilaiset henkilöt ovat kuitenkin kohdanneet toisensa.

Kirja yllätti. Alussa se vaikutti hiukan sekavalta, koska en tiennyt mitä on tulossa, ja tajusin vasta toisen luvun puolivälissä, että ahaaaa, tässä kerrotaan yhdestä henkilöstä, joka oli illallisella. Sen jälkeen jatkoinkin lukemista innoissani, koska halusin kuulla myös muiden henkilöiden tarinat.
Loppuratkaisu kokosi koko kirjan yhteen taidokkaalla tavalla ja sai suun loksahtamaan auki, kun tajusi, mistä on kyse koko kirjassa ja miten kaikki lopulta liittyi toisiinsa.

Mielestäni juuri nämä asiat tekivät kirjasta mielenkiintoisen ja hyvän: tarina on koottu taitavasti yhteen, kirja käsittelee kaikkia koskettavaa aihetta eli ihmissuhteita ja henkilöt ovat tarpeeksi monipuolisia. Suuri osa kirjan henkilöistä on jo keski-ikäisiä ja se voisi olla asia, minkä takia nuori lukija voisi ajatella, että tuo ei ole minun kirjani. Minä kuitenkin pidin kirjasta, vaikka henkilöt eivät olekkaan omaa ikäluokkaa. Suosittelen kirjaa teille, joiden mielestä kuvaus kirjasta kuulosti kiinnostavalta😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti