perjantai 2. tammikuuta 2015

Tarkoitettu (Ally Condie 2011)

"Nähdessäni Kyn kasvojen välähtävän edessäni niin nopeasti etten edes erottanut hänen silmiensä väriä, ainoastaan niiden tummuuden hänen katsoessaan minuun, ihmettelin: Sinäkö se olet?"

"17-vuotias Cassia elää tulevaisuuden maailmassa, uudessa uljaassa Yhteiskunnassa. Elämä siellä on täydellisen säänneltyä. Yhteiskunta päättää, mitä ihmiset syövät, kuinka he pukeutuvat, missä he työskentelevät, milloin he kuolevat. Ja kun kansalaiset täyttävät 17, Yhteiskunta esittelee heille myös heidän tulevan kumppaninsa.

Parit ovat yleensä toisilleen ennalta tuntemattomia, optimaalisesti yhteen sopivia henkilöitä. Cassialle valittu poika on kuitenkin yllättäen hänen paras ystävänsä Xander. Mutta kun Cassia myöhemmin tutkii saamaltaan mikrokortilta Xanderin tietoja, ruudulle ilmestyvät Kyn, toisen tutun pojan kasvot.

Kyn kuvan nähtyään Cassia alkaa kyseenalaistaa asioita. Entisen mnallikansalaisen sokea usko Yhteiskuntaan säröilee. Kuka on hänelle optimaalisin kumppani, täydellinen Xander vai houkutteleva, salaperäinen Ky? Kenen kanssa Yhteiskunta haluaa hänen menevän naimisiin? Ja onko sillä väliä? Uskaltaisiko Cassia uhmata sääntöjä ja valita itse?"

Päätin lainata kyseisen kirjan nimenomaan takakansi tekstin perusteella. Odotukseni olivat korkealla. Kirja ei ole niin hyvä kuin olin odottanut mutta todella hyvä silti. Tulevaisuuden yhteiskunta jonka kirja esittelee on hyvin mielenkiintoinen. Kaikkea on rajoitettu. Myös taidetta. Ihmiset eivät omista oikeastaan mitään. Vain omat pillerinsä ja palan puvusta joka heillä on ollut parijuhlassa.

Myös Cassian elämä on mielenkiintoinen. Hän käy koulua, juoksee dataradalla ja hänen työnsä on lajittelu. Hahmot ovat mielenkiintoisia ja kohta jossa Cassian isoisä kuolee on hyvin liikuttava. Mielestäni hahmoja olisi voinut olla enemmän tai niitä olisi voitu esitellä enemmän. Lempihahmoni ovat Ky, Cassia ja Cassian isoisä. Kirjan loppu ja alku olivat jännittäviä, mutta keskiosa kirjasta olisi voinut olla parempikin. Kirja oli melko helppolukuinen.

Mielenkiintoista yhteiskunnassa on myös se että taiteen määrää on rajoitettu. Ihmiset eivät osaa kirjoittaa. (Paria poikkeusta lukuunottamatta.) Runojen ja muun taiteen säilyttäminen on kiellettyä. Miksi? Sekin selviää lopussa. Mietippä hetki maailmaa ilman runoja, kirjoja ja elokuvia.

Kirja sisältää paljon pohdintaa siitä  mikä on väärin ja mikä oiken. Sen aikana Cassialle myös selviää valitseeko hän Kyn vai Xanderin. Kirja sisältää myös romantiikkaa.

Aijon ehdottomasti lukea myös seuraavat osat. Kirja jäi jännittävään kohtaan. Kirja on hyvä ja suosittelen kaikkia lukemaan sen, koska se on lukemisen arvoinen. :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti