maanantai 19. tammikuuta 2015

Liekehtivä valtaistuin (Rick Riordan 2011)

"Tehtävän piti olla helppo: hiipiä Brooklynin museoon, lainata eräs egyptiläinen muinaisesine ja lähteä livohkaan. Kyse ei ollut ryöstöstä. Olisimme palauttaneet esineen myöhemmin. Mutta kai me näytimme epäilyttäviltä: neljä nuorta mustissa ninjatamineissa museon katolla.

Siitä lähtien kun muinaiset Egyptin jumalat vapautettiin nykymaailmaan, Kanen sisarukset Carter ja Sadie ovat olleet pulassa. Kaikki apu on tarpeen, kun pahin mahdollinen vihollinen, Apep-käärme,
on virkoamassa. Jos sisarusten ei onnistu estää tätä palaamasta maan päälle, koittaa maailmanloppu.
Carterin ja Sadien täytyy herättää eloon auringonjumala Ra. Kenelläkään ei tosin ole ollut aavistustakaan tämän olinpaikasta tuhansiin vuosiin.

Minun pitää kertoa tarinani nopeasti, tai muuten kuolemme kaikki, kun jättiläiskäärme nielaisee auringon." 

Liekehtivä valtaistuin on Kanen aikakirjat- sarjan toinen osa. Niinpä on varmaan viisasta kertoa ensin jotain edellisestä osasta.

Sarjan edellinen osa Punainen pyramidi kertoo Kanen sisaruksista Carterista ja Sadiesta. Carter on koko ikänsä kierrellyt isänsä kanssa museoissa ja Sadie on asunut isovanhempiensa kanssa Lontoossa. Heidän äitinsä kuoli heidän ollessa pieniä. Jouluisin Carter, Sadie ja heidän isänsä viettävät aikaa yhdessä. Niin myös tänä jouluna. He menevät yhdessä British Museumiin missä alkaa tapahtua kauheita. Carterin ja Sadien isä tulee vahingossa vapauttaneeksi pahoja Egyptiläisiä jumalia. Hän itse katoaa. Carter ja sadie saavat kuulla olevansa faaraoiden sukua. Nyt heidän tehtäväkseen jää kukistaa kaaoksen ja pahuuden jumala Seth. Kirjassa kerrotaan kuinka Carter ja Sadie kasvavat matkan varrella kukistaessaan punaisen pyramidin valtiasta. Tehtävä on vaikea, mutta onhan heillä sentään apunaan jumalat Isis ja Horus jotka ovat asettuneet asumaan heihin...

Ja sitten Liekehtivään valtaistuimeen... :)

Carter ja Sadie ovat selvinneet haasteista hengissä ja ovat tuskin ehtineet levähtää, kun maailmanloppu on taas jo lähellä. Jättiläiskäärme Apep aikoo paeta vankilastaan ja niellä auringon. Ainoa jonka uskotaan voivan auttaa on auringonjumala Ra. Ongelma on ettei kukaan ole nähnyt Rata tuhansiin vuosiin. Toinen ongelma on saada löydettyä kaikki kolme Ran kirjan osaa, joiden avulla Ra herätetään. Sisarukset alkavat etsiä Ran kirjan osia. Muita pienoisia ongelmia kirjan osien löytämisen lisäksi ovat Zian löytäminen, (katosi viime kirjassa) sekä Waltin parantaminen kirouksesta. Carter ja sadie saavat apua monilta, mutta vihollisiakin on paljon...

Molemmat edellä mainituista kirjoista ovat mielestäni täydellisiä. Rick Riordan on yksi lempikirjailijoistani. Oikeastaan kaikissa hänen kirjoissaan joita olen lukenut on maailmanloppu lähellä ja jonkun nuoren on pelastettava se. Silti kirjat ovat hyvin erilaisia. Lukujen nimet ovat hauskoja. Henkilöt ovat mielenkiintoisia ja heihin on helppo samaistua.

Lempihahmoni kirjassa on ehkä Sadie tai Zia. Pidän myös muista hahmoista hyvin paljon.  Kirjassa mainitaan  monia egyptiläisiä jumalia esimerkiksi Anubis, Apep, Babi, Osiris, Isis, Thot, Bastet, Bes ja tottakai myös Ra. Muita tärkeitä hahmoja kirjassa ovat Jaz, Walt ja Amos. Jaz ja Walt ovat Sadien ja Carterin oppilaita ja Amos on heidän setänsä. Kirjassa on monia koskettavia kohtia kuten se kun Walt kertoo Sadielle pitävänsä tästä ja kun Sadie saa tietää Waltin  kirouksesta. Myös Carterin kuvaus heidän äidistään on surullinen.

Tapahtumapaikat ovat mielenkiintoisia ja niitä on paljon.  (Esim. Waterloon asema ja Sadien ja Carterin sen hetkinen koti ja Osiriksen talo)

Suosittelen kirjaa(/Kirjoja) kaikille!! :)




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti